Poradna - Úrazy

Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Bolest nártu

Dobrý den. Před více jak týdnem se mi stal při fotbale úraz, připadalo mi to jako podvrtnutý nárt. Jestli je to teda možné. Okamžitě se mi na nártu udělala bolestivá boule. Na chodidlo se nedalo šlápnout. Po okamžitém rtg na pohotovosti mi bylo sděleno, že rtg negativní a že to mám rozchodit. Po dalších třech dnech jsem šla na chirurgii, kde opět potvrdili rtg negativní. Nárt byl neskutečně oteklý a musela jsem chodit o berlích. Ledovala jsem a mazala ibalginem. Nyní přesně 9dní po úraze je otok zmenšený a nafialovělý, i prsty jsou namodralé a málo ohebné, boule na nártu je stejná, bolest je menší, ale stále nedostatečné šlápnutí na celé chodidlo, mohu jen opatrně kulhat, navíc od nártu k prstům je noha pořád studená. Nevím co mám s tím dělat. Jestli to nechat stále v klidu, nebo jít na nějaké další vyšetření, nebo už začít s nějakou rehabilitací, např. výřivka a tak, podle toho co dovolí bolest. Děkuji za odpověď

Odpovědi na otázku

Je možné, že šlo o pdvrtnutí hlezna, což by vyžadovalo asi 14 dní klidový režim, nebo alespoň na den zatahovat elastickým obinadlem, v akutní fázi i chladit - do té doby, kdy je kloub na pohmat teplejší. Nyní je noha studená a oteklá a fialová, čili nechladit, na chůzi obinadlo-bandážovat včetně paty. Ibalgin je možné aplikovat, pokud je kůže neporušená, na případnou modřinu gel s heparinem. Zátěžovat by se noha neměla dříve než za 14 dní. Ortopedické vyšetření se zapůjčeným snímkem by bylo asi vhodné.