Poradna - Úrazy

Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Sršeň

Jak postupovat při bodnutí sršněm.

Odpovědi na otázku

Nejprve vyjmeme žihadlo, tak aby se nepřetrhlo ( pinzetou ), místo štípnutí potíráme cibulí nebo hodně zředěným octem, přikládáme studené odklady.
Treba na vatu dať alhol alebo octo vydezinfikovat a namazať mastou fenistil.
led na ránu,Fenistil
Rychlejší uzdravebí po sršní bodnutí, pokud není alergie, se docílí přikládáním ledových obkladů na ranku, octovými obklady nebo když nic jiného, pomůže i rozříznutá cibule
přiložit chladivý obklad, při komplikacích co jak nejdřív k lékaři
Někteří se řídí heslem: „První pomoc je počůrat si to“, podle rad našich babiček. Proč právě tohle řešení? Moč obsahuje různé chemické látky, které působí jako dezinfekce – ničí možné bakterie a infekci a rána se tak lépe hojí. Zdá se vám to nehygienické či nechutné? Pak zkuste obyčejnou vodu. Chlaďte místo s vpichem pod tekoucí studenou vodou, což jednak pomáhá snižovat otok a jednak brání bakteriím, aby se usadily v ráně. Následně pak snižujte otok jeho ochlazováním ledovým obkladem. Zabalte do ručníku či do kousku látky kus ledu, případně použijte něco zmraženého (balení zeleniny, masa apod.).
Chladit, ocet , cibule.
Na štípanec od sršně ledové obklady, přiložit seříznutou cibuli... jinak asi radši k lékaři, pokud to hodně zčervená, natéká, puchýřky .. taky už párkrát zavítal na naši zahradu, ale vždy zas zmizel...
cibule, propolis, zklidňující emulze od Mary Kay
pomoze dobre ocot aj cibula
Pokud místo neotéká a nejste alegický tak postupovat jako u běžného štípnutí jiným hmyzem. Jinak okamžite vyhledat pohotovost je to pak nebezpečný .
Zchladit,namazat octem a poradit se s lékařem.Nebo přiložit cibuli.
Bodnutí hmyzem se obvykle léčilo octem. Rozdrcený jitrocel, nebo listy měsíčku mají utišující účinek na jakýkoli druh bodnutí.
obklad kyselého,,nejlépe kopec hořčice..přes ocet tam jde vzduch,,to pálí dále
Chladit, chladit a chladit. A pro jistotu vyhledat lékaře, protože sršeň, to není taková sranda jako včela nebo vosa! A pozor na alergii! Ta může udělat několikrát větší neplechu!
opatrne vyndat žíhadlo jetstliže si jej už sršen nevzal s sebou protože sršní žihadlo vetsinou nezustane v rane jako u včely sršen muže bodat dal a dal kdby zustalo vandfat sekkrabnutím ostrám opřed¨metem ní skor o dřevitou struktutu to žáhado nabo pinzetou a ranou ochladit pod vodou a volat lejkaže , muže nastat anafylaktický šok i u liidí kterým nevadí vosí a všelí bodnutí m maximalne z domácí pomoci je li k dispozici antihistaminikum v gelu nebo sprej i např fanistil gem nebo fernistil sprej použít přřimo na ránu popřipade polknout nekolik maxomalen c talbelety nejekeho antihistaminika např zyrtec a podobne a nebo i ten zyrtec na lžičce s trochiu cterilního nebo pževařeneho roztoku poř drdtilobano vody jednu nebo dfv talblety rozdrtit a aplikovat jako pastu nanesenou na gazu přimi na ránu a navštívit lekaře který provede dfalsí vyšetření a očetřeníé proti šoku alerdii apodobne
Bodne-li vás sršeň, opatrně vytáhněte žihadlo. Pro zchlazení a znecitlivění zabalte kostku ledu do kapesníku a přiložte na postižené místo.
Při bodnutí sršněm je dobré místo chladit,podat antihistaminikum,např. dithiaden ,namazat fenistilem,který chladí.Když dojde k otoku v puse je nutno volat záchranku.
Babské rady doporučují ránu ochladit kostkou ledu a v případě přetrvávajících potíží (otok) pokračovat se studenými obklady (mohou být i octové) a místo mazat (Fenistil apod.).
vzít si zodac, šumivé calcium a vyhledat lékaře
Doporučuji potírat cibulí nebo hodně zředěným octem a chladit.
Doporucuji ranu ochladit a potrit Fenistilem gelem.
z vlastni zkusenosti vim,ze bodnuti srsnem je velice bolestive a trva dlouho nez se postizene misto zahoji. hned po pichnuti potrit cibuli a pokud ma clovek alergii okamzite na pohotovost....ackoli jsem zdrava a bez alergie,srsen me stipl do nartu a ja 3 dny nemohla chodit.stipnuti chladit ledem aby se zmirnil otok.
Sršní bodnutí je oproti vosímu a včelímu znatelně bolestivější. Sršeň může své žihadlo použít i opakovaně. Pro zdravého člověka není ani opakované bodnutí nebezpečné, ale jsou známi i případy úmrtí. Bodnutí sršní může být nebezpečné pro lidi trpící alergií. Sršeň má i méně známou schopnost - dokáže jed vystřikovat až na vzdálenost 40 centimetrů (pozor na oči). Zasažení jedem může někdy vyvolat i zimnici a třesavku, které ale zpravidla během půl hodiny odezní. doporučují ránu ochladit kostkou ledu a v případě přetrvávajících potíží (otok) pokračovat se studenými obklady (mohou být i octové) a místo mazat (Fenistil apod.).
namazat betadinou
Pokud místo neotéká nebo se nedějí vážnější problémy (teplota), postupovat jako u běžného štípnutí jiným hmyzem. Jinak ihned k doktorovi (pohotovost).
NAMAZAT PROPOLISEM